barsymposium

Prelegenci / Speakers

prof. dr hab. med. Przemysław Bieńkowsk

kierownik Zakładu Farmakologii i Fizjologii Układu Nerwowego Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie w swojej pracy zajmuje się, między innymi, oceną wrażliwości zmysłu smaku i zmysłu powonienia (węchu) człowieka.

Tytuł wykładu/Title of presentation:

„W nosie i na języku – do czego jest nam potrzebny węch i smak?”

Wykład będzie dotyczył fizjologii (jak to działa?) oraz zaburzeń zmysłu smaku i zmysłu węchu. Autor zwróci szczególną uwagę na:

– naturalne różnice we wrażliwości obu zmysłów występujące między ludźmi,

– zaburzenia smaku i węchu, które mogą utrudniać cieszenie się zapachem i smakiem potraw i napojów.

Joerg Meyer, Le Lion, Hamburg.

Tytuł wykładu/Title of presentation:

What does it take to set-up and run a world class bar.


Stanislav Vadrna, Analog Bar Institute, Bratislava

Tytuł wykładu/Title of presentation:

The Art of Tending Bar – Magic of Charisma


Stefan Gabanyi, Schumann’s Bar, Monachium

Tytuł wykładu/Title of presentation:

Sophisticated Drinking


Stephan Berg, The Bitter Truth, Niemcy.

Tytuł wykładu/Title of presentation:

An Insight in the mysterious world of cocktail bitters.


Merlin Griffith, London. (TBC)

Tytuł wykładu/Title of presentation:

Deconstructed Gin Tasting.


Helmut Adam, Mixology Magazin, Berlin.

Panel Dyskusyjny/Discussion Panel:

Ostatnia dekada w barmaństwie Europejskim.

The last decade in Euoropean bartending.


Marcin Kasprzycki

Marcin Kasprzycki jest niezależnym konsultantem barowym. Od 1994 roku pracował dla Urbium Group w Londynie oraz Paparazzi w  Polsce, gdzie zajmował się m.in. zarządzaniem oraz szkoleniem obsługi. Marcin obecnie prowadzi firmę Locostacja.

Tytuł wykładu/Title of presentation:

„Atrybuty nowoczesnego barmana” czyli jak nie popaść w rutynę i zostać artystą w swoim fachu.

W ramach wykładu autor zwróci uwagę na rolę narzędzi profesjonalisty w codziennej pracy jak również poruszy temat etyki zawodowej.

Piotr Mocek, Paparazzi.

Tytuł wykładu/Title of presentation:

Znaczenie budżetowania i planowania w barze.


Radosław Wieczorek

Tytuł wykładu/Title of presentation:

Rum i tiki koktajle.

Człowiek z pasją.
Zawodowo: Barman, charyzmatyczny szkoleniowiec, pasjonat sztuki barmańskiej.

Założyciel firmy Mixology – art of cocktails – zajmującej się profesjonalnym Cocktail Cateringiem w całej Polsce, szkoleniami barmańskimi, projektowaniem barów, dystrybucją mobilnych systemów barowych jak również szkoleniami dla firm alkoholowych w Europie.

Współzałożyciel firmy Cool Ice – zajmującej się lodem nie tylko w zakresie jego produkcji. Firma zajmuje się również rzeźbą lodową, pokazami jak również warsztatami z zakresu tej sztuki.

Połączenie dwóch pasji: podróży po świecie i sztuki barmaństwa stało się jego sposobem na życie. W życiu niezmiennie kieruje się zasadą samorealizacji, czyli spełniania własnych marzeń. Doświadczenie zawodowe zdobywał podczas wieloletnich, często spontanicznych podróży po całym świecie. Londyn, Sydney, Dubrovnik, Ateny to jedynie kilka wybranych miejsc na tle nieustających podróży. Jednak to fascynacja Ibizą i Barcelona sprawiły, że zainspirowała go kultura tamtejszych tiki barów. Przyjął kolejne wyzwanie, postanowił podzielić się swoimi doświadczeniami i wraz z grupą profesjonalnych barmanów zorganizował projekt Tiki Bar na plażach w Polsce.
Projekt zaistniał w Jastarni oraz Sopocie i zyskał sobie imponujące grono zwolenników zarówno wśród gastronomów, barmanów jak i ludzi ceniących wyjątkowy klimat i niepowtarzalny smak.

Prywatnie: koneser wszystkiego co niepowtarzalne, inspirujące źródło niekończących się pomysłów.

Tomasz Falkowski

Tytuł wykładu/Title of presentation:

Amerykańskie trunki i ich historia..

Z zawodu nauczyciel, autor i współautor podręczników, stały współpracownik największych polskich wydawnictw pedagogicznych. Ukończył studia na kierunkach: biologia, chemia i zarządzanie.

Od 10 lat hobbystycznie zajmuje się whisky, z czego od lat 7 wyłącznie historią i teraźniejszością whiskey amerykańskiej, w tym przede wszystkim bourbona.  Członek stowarzyszeń i organizacji, zrzeszających miłośników i specjalistów whiskey amerykańskiej, w tym:

Bardstown Whiskey Society (Heaven Hill Distilleries, Bardstown, KY, USA)

1870 Society (Brown-Forman, Louisville, KY, USA)

Rare Breed Society (Wild Turkey Distillery, Lowranceburg, KY, USA)

Maker’s Mark Ambassador (Maker’s Mark Distillery, Loretto, KY, USA)

New Orlean’s Bourbon Society (New Orlean, USA)

Stały współpracownik wielu podmiotów działających w branży alkoholowej w Polsce. Autor artykułów dotyczących amerykańskiej whiskey dla magazynów:

– “Świat Alkoholi”

– “Rynki Alkoholowe”


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: